Doorgaan naar hoofdcontent

lezen ?!

özkan akyol schreef het volgende in een column in het ad:

"dankzij boeken ontworstelde ik me aan een milieu dat een somber vooruitzicht bood. door het lezen van simon carmiggelt, willem elsschot en j.c. bloem wist ik gedachten en gevoelens die ik altijd had, maar nooit kon ontrafelen, op een begrijpelijke manier onder woorden te brengen - letterlijk. de literatuur bracht me in nieuwe onbekende werelden, die mijn horizon breder maakten, zodat ik leerde associëren en ontcijferen."

wat een mooie reclame voor het lezen.
wat formeler en saaier zeggen de schrijvers van nederlands in de onderbouw

"verhalen zijn voor ons plezier geschreven en bedoeld om ons mee te nemen naar een wereld waarin meer kan en andere dingen gebeuren dan we gewend zijn, de wereld van fantasie." (bonset, de Boer, ekens 2015)

lezen en het plezier in lezen houdt veel mensen, vooral docenten en uitgevers, bezig in deze tijd waarin we korte berichtjes op onze telefoons lezen, ondertiteling bij series en films, facebookberichtjes en twitterberichtjes, maar veel minder boeken.

zelf vind ik lezen magisch, met kop en schouders uitstekend boven films en series. het gaat dieper, het is veelzijdiger en je fantasie kan werken met zelf het creëren van de beelden bij de letters. als ik tussen boeken ben voel ik mij zo gelukkig. al die kennis en verhalen om je heen, een wereld op zich!

wetenschappelijk bewijs dat lezen goed voor je is is op deze website op een rijtje gezet: ninefornews.nl

als je gaat zoeken blijk je veel informatie te kunnen vinden, genoeg om de jeugd en iedereen in je omgeving aan het lezen te krijgen. het is goed voor je concentratie, het is goed tegen stress, het is een geheugentrainer, het vergroot je woordenschat, het maakt je toleranter, bevordert je nachtrust en het blijkt ook nog eens goed voor je carrière te zijn omdat je een groter inlevingsvermogen ontwikkelt en dus socialer wordt. dan heb ik het nog niet eens over de cultuuroverdracht.

waarom lezen wij op vpro.nl

4 functies van literatuur op mustreads.nl

waarom lezen goed voor je is op mustreads.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

sleedoorn door kevin sands

deze man kan zo boeiend schrijven. twee delen van de sleedoorn-trilogie heb ik nu geluisterd en ik kan niet wachten tot ik het derde deel kan lezen. heerlijke historische spanning, met codes, geheime boodschappen, feitjes en weetjes en humor. een dodelijke combinatie dus, die je langer laat lezen in bed dan je plan was en die je toch nog even laat lezen, terwijl je eigenlijk moet studeren. het verhaal speelt zich af in londen, maar de schrijver is een canadees, een canadese onderzoeker nog wel. dat laat zich raden door de gedetailleerde kennis over gangbare geneesmiddelen in de 17e eeuw. het verhaal draait namelijk om een apotheek, de sleedoorn. deze trilogie is het debuut van kevin sands en leverde hem een lange rij prijzen op. naar de boekenwebsite van kevin sands een recensie op chicklit.nl een recensie op coolesuggesties.nl

oorlog zonder vrienden

oorlog zonder vrienden, een beroemd boek van evert hartman. het boek geeft een indrukwekkende visie op de oorlog, door een nsb-jongen als hoofdpersonage te gebruiken. het moet niet gemakkelijk zijn geweest voor de nsb families waarin natuurlijk vaak lang niet iedereen zo fanatiek was. zo gaat dat in gezinnen. maar de haat en de afschuw waarmee je dan omringt wordt is natuurlijk niet stimulerend om je anders te gaan gedragen. eerder vind je dan de andere kant met recht rotzakken en word je zelf fanatieker. daar moeten we dus voor opletten. we zien de mensen aan de andere kant misschien wel te vaak als vijanden terwijl we eerder verdraagzaam moeten zijn zonder daar zelf de dupe van te worden. het grappige is dat ik wat eerder al 'de verschrikkelijke schooljuffrouw' van dolf verroen las, een lekker radicaal boek met veel zwarte humor voor kinderen. en eigenlijk zegt dat boek hetzelfde en laat het gelijk de juiste houding zien. de schooljuffrouw wordt de vijand waartegen zeker ve...

de kloof overbruggen

de kloof, weer een topper van jan terlouw. de levenswijsheid, het bruggen bouwen. werkte alles maar zo als in boeken, kun je denken. terlouw probeerde het in het echt in de politiek, maar de bruggen werden niet afgemaakt. de kloof is een superboek, heerlijk te lezen, bevredigend moraal, spannend, beeldend. laat de jeugd die het leest maar denken dat zij die bruggen moeten bouwen voor de hedendaagse denkbeeldige kloven, laat ze het proberen, wie weet lukt hen, wat ons nog niet gelukt is. goodreads over de kloof 12+ boeken van jan terlouw boekverslagen op scholieren.com