Doorgaan naar hoofdcontent

kunst ?!

ik ben een behoorlijk nuchter persoon, gevoelig, maar nuchter. waarom hoort daar dan toch een belangstelling en gevoelens bij voor mooie ontwerpen, literatuur en kunst. ik vind geld niet belangrijk alleen nuttig tot op zekere hoogte, draag het liefst afgeragde spijkerbroeken, al vele malen versteld, maar waarom zijn mooie dingen dan wel belangrijk voor me. tijd voor onderzoek.

waarom bestaat kunst op de school of art

het filmpje van de school of art wijst op vijf belangrijke elementen van kunst.
  • kunst geeft hoop in een tijd van mindere dingen als oorlog, lelijkheid, verdriet ...
  • kunst leert ons dat pijn en verdriet voelen gewoon is. we worden niet gek, we voelen wat iedereen wel eens voelt, maar verborgen houdt, behalve in kunst en literatuur.
  • kunst brengt balans in ons leven. het compenseert gevoelens waaraan het ons ontbreekt.
  • kunst helpt ons waarderen wat goed en mooi is. het zet schijnwerpers op dingen die het waard zijn gezien te worden. (zelf leggen we ook mooie momenten vast op foto.)
  • kunst is ook propaganda, zet ons aan het denken over de maatschappij.
van nrc.nl

ok. dat zijn genoeg redenen om van mooie dingen, kunst en literatuur te houden toch?
kunst is er altijd geweest. het is onlosmakelijk met de mens verbonden. waarom maakten de mensen in tijden dat er nog geen kunstcritici en kopers waren, al mooie schilderingen, tekeningen, beeldhouwwerken en objecten?
kunst traint de hersenen, vooral muziek heeft dat in zich. het vergroot ons associatievermogen, onze verbeeldingskracht en ons abstractievermogen. fantastisch.

er wordt al heel lang over kunst, schoonheid en esthetiek geschreven. Friedrich von Schiller bijvoorbeeld schreef er in 1794 deze brieven over: "Letters upon the Aesthetic Education of Man" by Friedrich von Schiller. de brieven bevatten overpeinzingen over de verbeeldingskracht, het natuurlijke karakter van de mens, de morele vrijheid.

en in deze tijd wordt er natuurlijk veel over gesproken in tedtalks. een mooi overzicht vind je in deze blog van marca van den broek.

laat je inspireren en geniet van mooie dingen, schoonheid en kunst, want het is niet elitair maar een essentie van het leven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

sleedoorn door kevin sands

deze man kan zo boeiend schrijven. twee delen van de sleedoorn-trilogie heb ik nu geluisterd en ik kan niet wachten tot ik het derde deel kan lezen. heerlijke historische spanning, met codes, geheime boodschappen, feitjes en weetjes en humor. een dodelijke combinatie dus, die je langer laat lezen in bed dan je plan was en die je toch nog even laat lezen, terwijl je eigenlijk moet studeren. het verhaal speelt zich af in londen, maar de schrijver is een canadees, een canadese onderzoeker nog wel. dat laat zich raden door de gedetailleerde kennis over gangbare geneesmiddelen in de 17e eeuw. het verhaal draait namelijk om een apotheek, de sleedoorn. deze trilogie is het debuut van kevin sands en leverde hem een lange rij prijzen op. naar de boekenwebsite van kevin sands een recensie op chicklit.nl een recensie op coolesuggesties.nl

oorlog zonder vrienden

oorlog zonder vrienden, een beroemd boek van evert hartman. het boek geeft een indrukwekkende visie op de oorlog, door een nsb-jongen als hoofdpersonage te gebruiken. het moet niet gemakkelijk zijn geweest voor de nsb families waarin natuurlijk vaak lang niet iedereen zo fanatiek was. zo gaat dat in gezinnen. maar de haat en de afschuw waarmee je dan omringt wordt is natuurlijk niet stimulerend om je anders te gaan gedragen. eerder vind je dan de andere kant met recht rotzakken en word je zelf fanatieker. daar moeten we dus voor opletten. we zien de mensen aan de andere kant misschien wel te vaak als vijanden terwijl we eerder verdraagzaam moeten zijn zonder daar zelf de dupe van te worden. het grappige is dat ik wat eerder al 'de verschrikkelijke schooljuffrouw' van dolf verroen las, een lekker radicaal boek met veel zwarte humor voor kinderen. en eigenlijk zegt dat boek hetzelfde en laat het gelijk de juiste houding zien. de schooljuffrouw wordt de vijand waartegen zeker ve...

het levende labyrint van nathalie koch

het levende labyrint is het tweede deel van de-verborgen-universiteittrilogie.  het boek kwam heel traag op gang om daarna des te fascinerender te worden. ik vond het in de eerst helft van het boek ook moeilijker om me te identificeren met de hoofdpersoon. wel gaf het me te denken over het waarom en uiteindelijk is het misschien wel zo goed om eens niet zo hard in het verhaal meegesleept te worden. vaak scherpt het je zintuigen voor de omgeving en de diepere gedachten. nog steeds is de rode draad in het boek, de zoektocht naar de waarheid en of deze moet zegevieren of niet. alexa is in de spagaat van de werkelijkheid terecht gekomen doordat ze maga is. in dit deel vindt ze die waarheid ook in gebeurtenissen waarbij mensen gekwetst raken door de waarheid. ik kijk ernaar uit om het derde deel te lezen. het blijft een fascinerend verhaal die me stiekem doet dromen over diepere lagen in de werkelijkheid. recensies op goodreads.com een recensie op deleesfabriek.nl